Geluid warmtepomp

De energietransitie in Nederland is in volle gang. Zeker in de komende jaren zullen veel huishoudens overstappen op een warmtepomp. Nu al worden er eigenlijk nog nauwelijks nieuwbouwwoningen opgeleverd zonder warmtepomp. Wilt u ook de overstap maken? Dan is het geluid van een warmtepomp iets om rekening mee te houden.

Hoeveel geluid maakt een warmtepomp?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, maar de meeste exemplaren beschikken over een buitenunit. Daarin zitten een ventilator en een compressor, die geluid maken wanneer ze aanstaan. Hoeveel dB ze produceren, verschilt per warmtepomp. Maar de meeste warmtepompen produceren toch wel om en nabij de 50 dB. Dat is vergelijkbaar met een wasmachine of droger. Het lijkt wellicht niet veel, maar als dat geluid continu hoorbaar is, kan het toch behoorlijk storend zijn. Zeker als u weet dat het om laagfrequent geluid gaat van minder dan 100 Hertz, dat meestal wordt waargenomen als zoemen of brommen.

Geluid warmtepomp en de wet

Er is nóg een reden waarom u het geluid van uw warmtepomp het liefst zoveel mogelijk wilt beperken: in het Bouwbesluit staat dat buitenunits van apparatuur zoals warmtepompen en airco’s niet meer dan 40 dB geluid mogen produceren, gemeten op de perceelgrens met een andere woning.

Beperk het geluid van uw warmtepomp

Natuurlijk kunt u proberen om de buitenunit van uw warmtepomp zodanig te plaatsen dat u voldoet aan het Bouwbesluit. Bijvoorbeeld wat verder bij de perceelgrens met uw buren vandaan. Maar in veel gevallen is dat geen optie, of niet voldoende. Dan zult u dus andere maatregelen moeten nemen. Gelukkig is er een oplossing voorhanden: een omkasting die het geluidsniveau van uw warmtepomp doet dalen tot de toegestane 40 dB.

Omkasting geluid warmtepomp

Een omkasting van Merford heeft veel voordelen. Hij dempt niet alleen het geluid van de warmtepomp, maar kan bovendien tegen een stootje. Daarmee beschermt u de buitenunit van uw warmtepomp tegen weersinvloeden en tegen vandalisme. Natuurlijk is de omkasting zodanig ontworpen dat de onderhoudsmonteur zijn of haar werk nog gewoon kan doen. Ook op de werking van de warmtepomp heeft de omkasting geen invloed. Bovendien is de omkasting in alle RAL-kleuren leverbaar, zodat hij bij de stijl van de woning past.

Meer weten over het dempen van het geluid van uw warmtepomp?

Wilt u overlast voor uzelf en uw buren zoveel mogelijk beperken? Dan kan een omkasting voor u de perfecte oplossing zijn. Uw installateur kan, met de handige keuzehulp op onze site, snel bepalen welke oplossong voor u geschikt is. Heeft u nog vragen? Bekijk onze FAQ of neem meteen contact met ons op.