Lucht-lucht-warmtepomp

In de zomer is het heerlijk om een ruimte in te lopen met airconditioning. De koeling wordt gelijkmatig over de ruimte verdeeld en zodra de airco aan staat, is het effect meteen merkbaar. Een lucht-lucht-warmtepomp werkt eigenlijk volgens hetzelfde principe als airco: hij haalt buitenlucht via een buitenunit naar binnen, verwarmt die lucht en blaast hem via luchtroosters in de ruimte die verwarmd moet worden.

Werking lucht-lucht-warmtepomp

Dat een lucht-lucht-warmtepomp zelfs tijdens de koudste dagen nog warmte kan geven, komt doordat deze ook als het streng vriest nog warmte kan onttrekken uit de lucht. Dat is mogelijk omdat de luchtmoleculen ook in strenge vorst nog bewegen en dat betekent dat er energie is, die de lucht-lucht-warmtepomp nodig heeft om warmte op te wekken.

Omkasting buitenunit

Een lucht-lucht-warmtepomp haalt de lucht via een buitenunit naar binnen. Deze buitenunits hebben een geluidsniveau dat om en nabij de 50 dB(A) ligt; vergelijkbaar met een langsrijdende auto of een koelkast die aanslaat. Het geluid is laagfrequent, oftewel een brom- of een zoemtoon. Dit kan als hinderlijk worden ervaren. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het geluidsniveau van de buitenunit van een lucht-lucht-warmtepomp terug te brengen naar lagere waarden. Bijvoorbeeld met een geluiddempende omkasting van Merford.

Lucht-lucht-warmtepomp omkasting

De omkasting van de lucht-lucht-warmtepomp reduceert het geluidsniveau met zo’n 15 dB(A). Daarmee voldoet de buitenunit in de meeste gevallen meteen aan de geluidsnormen die in het Bouwbesluit zijn omgeschreven. De omkasting heeft echter nog meer voordelen. Deze kan bijvoorbeeld in elke RAL-kleur geleverd worden, in tegenstelling tot de buitenunit van de lucht-lucht-warmtepomp zelf. Daarnaast is de omkasting door uw installateur eenvoudig te installeren, blijft de unit bereikbaar voor onderhoud en biedt de omkasting bescherming tegen weersinvloeden. Ook vandalen maken geen schijn van kans meer.

Meer weten over een omkasting?

Wordt uw woning binnenkort voorzien van een lucht-lucht-warmtepomp, of heeft u deze al in gebruik? En wilt u de buitenunit voorzien van een geluiddempende omkasting? In onze FAQ leest u alles over onze omkastingen, maar u kunt ons natuurlijk ook rechtstreeks uw vraag stellen. Uw installateur kan, met onze handige selectietool, eenvoudig een offerte opvragen voor uw omkasting. Ontdek snel alle voordelen en voorzie de buitenunit van uw lucht-lucht-warmtepomp van een omkasting van Merford!