Luchtwarmtepomp

Een luchtwarmtepomp, lucht-lucht warmtepomp of een lucht-water warmtepomp is een ideale manier om uw woning te verwarmen. Veel warmtepompen die in Nederland verkocht worden, zijn dan ook van dit type. Overweegt u ook een luchtwarmtepomp aan te schaffen, bijvoorbeeld omdat u graag aardgasloos wilt gaan verwarmen en op zoek bent naar een duurzaam alternatief? Dan leest u hier alles over hoe een luchtwarmtepomp werkt én hoe u het geluid dat de buitenunit ervan produceert, kunt dempen met een omkasting.

Buitenunit van de luchtwarmtepomp

De lucht van de luchtwarmtepomp komt van buiten naar binnen via de buitenunit. Die unit is noodzakelijk voor de werking van de warmtepomp, maar maakt ook veel geluid. Het gaat om een volume van ongeveer 50 dB(A). Bovendien is het geluid laagfrequent, wat betekent dat het een brom- of zoemtoon betreft. Veel mensen ervaren dit als hinderlijk, vooral in de nachtelijke uren. Gelukkig kunt u met een geluiddempende omkasting het geluidsniveau van de buitenunit van uw luchtwarmtepomp terugbrengen naar lagere waarden.

Omkasting voor de buitenunit

Wanneer u kiest voor een geluiddempende omkasting voor de buitenunit, kunt u daarmee het geluidsniveau met zo’n 15 dB(A) reduceren. Dat is niet alleen prettig voor u en uw buren, uw buitenunit voldoet daarmee ook meteen aan de geluidsnormen die in het Bouwbesluit zijn omgeschreven. De omkasting is bovendien eenvoudig te installeren door de monteur die ook uw luchtwarmtepomp bij u komt aanleggen. Het spreekt voor zich dat de omkasting de werking van de buitenunit niet beïnvloedt. Sterker nog: de omkasting beschermt de buitenunit voor weersinvloeden zoals regen en hagel. Bovendien is de unit nog steeds eenvoudig bereikbaar voor onderhoud.

Meer weten over omkasting voor uw luchtwarmtepomp?

Wilt u binnenkort uw woning voorzien van een luchtwarmtepomp? Vraag uw installateur dan om in zijn offerte meteen een omkasting voor de buitenunit op te nemen. Met onze handige keuzehulp is dat heel eenvoudig. Liever eerst meer weten? Lees dan de FAQ of neem contact met ons op.