Geluidsoverlast van een warmtepomp oplossen

De milieubewuste Arco van Lent liet zijn woning aan het Parnaskruid in Amersfoort vorig jaar energieneutraal maken. Een milieuvriendelijk idee, dat helaas ook nadelen bleek te hebben: de nieuwe warmtepomp bleek geluidsoverlast te veroorzaken die niet alleen het gezin Van Lent, maar ook de buren uit hun slaap hield. Toch werd een oplossing gevonden om het warmtepomp geluid te isoleren, waardoor er nu sprake is van een stille warmtepomp!

Via 033Energie kreeg het echtpaar Van Lent informatie over het energieneutraal maken van hun woning. Enthousiast gingen ze aan de slag. Een lucht-water-warmtepomp (Vaillant Arotherm warmtepomp) werd geïnstalleerd om het gezin van warm water te voorzien om te douchen en om de warmte van de convectoren te regelen. Naast de warmtepomp kreeg Van Lent de beschikking over een zuinige mechanische ventilatiebox en zonnepanelen. Geen van de maatregelen veroorzaakte geluidsoverlast… behalve de warmtepomp, die juist uiterst belangrijk was om de nul op de energiemeter te krijgen.

De warmtepomp werd in oktober, nog voor de winter, op het dak van een aanbouw, vlakbij het slaapkamerraam geïnstalleerd. Van Lent kreeg van de installateur de geruststelling dat de warmtepomp weinig lawaaihinder zou veroorzaken. Het geluid was in het begin inderdaad acceptabel, maar naarmate het kouder werd sloeg de warmtepomp vaker aan en kreeg het gezin meer last van het warmtepomp geluid. Het leek wel een opstijgend vliegtuig: hoe hoger het toerental van de warmtepomp, hoe meer lawaai. De buren begonnen te klagen en lieten de gemeente een onofficiële geluidsmeting doen. Via de installateur kwam Van Lent erachter dat er een modus in het systeem zat, waarin de warmtepomp minder hoge toeren draaide. Maar het gezin en de buren hoorden helaas geen verschil in het geluid van de warmtepomp.

Uiteindelijk kwam de installateur met een simpele, maar doeltreffende oplossing voor het geluidsprobleem: een stille warmtepomp door een speciale omkasting van Merford, die om de warmtepomp werd gebouwd. Het aantal decibellen daalde meteen met 9 tot 15 dB(A) door de geluidsisolatie om de warmtepomp. De warmtepomp doet nog steeds wat hij moet doen, maar het gezin Van Lent slaapt weer rustig en heeft geen last meer van het warmtepomp geluid. Net als de buren!