Hoe storend is het geluid van een warmtepomp?

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Om precies te zijn: een soort bromtoon van ongeveer 50 dB(A). Overdag is dat niet zo storend: er zijn dan volop omgevingsgeluiden die het geluid van de buitenunit maskeren. Maar ’s nachts, als de wereld stil is, valt het geluid van de buitenunit meer op. Gelukkig is er een oplossing: een geluiddempende omkasting.

De impact van geluid

Hoe iemand geluid ervaart, is heel persoonlijk. U kunt zelf geen enkele last hebben van bijvoorbeeld het tikken van een klok of de klussende buurman, terwijl datzelfde geluid iemand anders juist heel erg kan irriteren. En zodra die irritatiegrens eenmaal bereikt is, kan het betreffende geluid ook niet meer genegeerd worden: het is altijd aanwezig en het zorgt voor ergernis – of ’s nachts voor slapeloosheid. Het geluid van een buitenunit van een warmtepomp (of airco) is bij uitstek een soort geluid dat hinder veroorzaakt. Zeker wanneer de unit vlakbij de erfgrens met de buren staat en het geluid voor hen dus harder wordt. Bent u benieuwd hoe zo’n geluid precies klinkt? Met het geluidsfragment hieronder krijgt u daarvan een beter idee. 

 

Prettige leefomgeving

Om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland kan genieten van een rustige leefomgeving, zijn in het nieuwe Bouwbesluit dat in 2021 in werking treedt normen opgenomen voor het geluidsniveau van dit soort buitenunits. Die mogen, gemeten op de erfgrens slechts 40 dB(A) aan geluid produceren. Veel units maken een geluid dat luider is, maar met een omkasting is het geluidsniveau eenvoudig terug te brengen naar deze lagere waarde. Wel zo prettig, want iedereen wil ongestoord kunnen genieten van een drankje in de tuin.  

Omkasting voor geluidsreductie

Wanneer u een warmtepomp heeft, of overweegt er een aan te schaffen, is het verstandig om daarbij ook uw leefomgeving in ogenschouw te nemen. Want u wilt zelf genieten van de rust én uw buren te vriend houden. Kies daarom voor een geluiddempende omkasting voor de buitenunit van uw warmtepomp. Daarmee verlaagt u het geluidsniveau dat de buitenunit maakt, naar een waarde die niet als storend wordt ervaren. Goed voor uw eigen nachtrust en die van uw buren! 

Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een geluiddempende omkasting voor uw warmtepomp? Bekijk onze veel gestelde vragen of laat uw installateur een offerte voor u aanvragen met onze handige selectietool.