Hoe storend is het geluid van een warmtepomp?

De buitenunit van een warmtepomp maakt geluid. Om precies te zijn: een soort bromtoon van ongeveer 50 dB(A). Overdag is dat niet zo storend: er zijn dan volop omgevingsgeluiden die het geluid van de buitenunit maskeren. Maar ’s nachts, als de wereld stil is, valt het geluid van de buitenunit meer op. Gelukkig is er een oplossing: een geluiddempende omkasting.

De impact van geluid

Hoe iemand geluid ervaart, is heel persoonlijk. U kunt zelf geen enkele last hebben van bijvoorbeeld het tikken van een klok of de klussende buurman, terwijl datzelfde geluid iemand anders juist heel erg kan irriteren. En zodra die irritatiegrens eenmaal bereikt is, kan het betreffende geluid ook niet meer genegeerd worden: het is altijd aanwezig en het zorgt voor ergernis – of ’s nachts voor slapeloosheid. Het geluid van een buitenunit van een warmtepomp (of airco) is bij uitstek een soort geluid dat hinder veroorzaakt. Zeker wanneer de unit vlakbij de erfgrens met de buren staat en het geluid voor hen dus harder wordt. Bent u benieuwd hoe zo’n geluid precies klinkt? Met het geluidsfragment hieronder krijgt u daarvan een beter idee. 

 

Maakt elke warmtepomp hetzelfde geluid?

Er zijn verschillende soorten warmtepompen op de markt, die nagenoeg allemaal een buitenunit hebben die geluid produceert. Hoeveel geluid precies, hangt af van welke type warmtepomp u kiest. Wordt het een hybride warmtepomp, die de warmte uit de buitenlucht haalt? Dan is het geluidsniveau over het algemeen hoger dan bij een bodem/waterwarmtepomp. Deze ligt deels onder de grond en maakt dus minder geluid. Overigens kunt u in de specificaties van de warmtepomp die u op het oog hebt, precies lezen hoeveel geluid de buitenunit ongeveer voortbrengt.

Wanneer maakt de warmtepomp het meeste geluid?

De buitenunit van de warmtepomp maakt het meeste geluid als hij hard aan het werk is om de woning warm te houden. Eigenlijk best logisch! In de winter zal de buitenunit dus meer geluid maken dan in de zomer, omdat er dan minder warmte nodig is in huis. Daarnaast is het in de meeste huishoudens gebruikelijk om 's morgens te douchen, tanden te poetsen met warm water of de waterkoker te vullen met heet water, zodat het water sneller kookt. Ook op dit soort piekmomenten zal de buitenunit meer geluid maken.

Geluid van de warmtepomp binnen een prettige leefomgeving

Om ervoor te zorgen dat iedereen in Nederland kan genieten van een rustige leefomgeving, zijn in het nieuwe Bouwbesluit dat in 2021 in werking treedt normen opgenomen voor het geluidsniveau van dit soort buitenunits. Die mogen, gemeten op de erfgrens slechts 40 dB(A) aan geluid produceren. Veel units maken een geluid dat luider is, maar met een omkasting is het geluidsniveau eenvoudig terug te brengen naar deze lagere waarde. Wel zo prettig, want iedereen wil ongestoord kunnen genieten van een drankje in de tuin.  

Slimme plaatsing warmtepomp voor minder geluidsoverlast

De oplettende lezer heeft in de vorige alinea gelezen dat de geluidsnormen voor de buitenunits gelden voor het volume zoals het op de erfgrens wordt gemeten. Dat betekent dat u, door de buitenunit van de warmtepomp strategisch te plaatsen, kunt zorgen voor een reductie van het geluid op de erfgrens. In de praktijk betekent dit: zo ver mogelijk van het huis van de buren. Wanneer u de ruimte heeft, is dat al een grote stap in de richting van minder geluidsoverlast én voldoen aan het Bouwbesluit.

Omkasting voor geluidsreductie 

Wanneer u een warmtepomp heeft, of overweegt er een aan te schaffen, is het verstandig om daarbij ook uw leefomgeving in ogenschouw te nemen. Want u wilt zelf genieten van de rust én uw buren te vriend houden. Kies daarom voor een geluiddempende omkasting voor de buitenunit van uw warmtepomp. Daarmee verlaagt u het geluidsniveau dat de buitenunit maakt, naar een waarde die niet als storend wordt ervaren. Goed voor uw eigen nachtrust en die van uw buren! 

Meer weten over het geluid van de warmtepomp?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor een geluiddempende omkasting voor uw warmtepomp? Bekijk onze veel gestelde vragen of laat uw installateur een offerte voor u aanvragen met onze handige selectietool.