Wat moet er op de spaarrekening staan voor een warmtepomp?

Duurzaamheid is het onderwerp van de afgelopen tijd. Energielabels tellen zwaar mee bij koop en verkoop van woningen. Gasloos bouwen is de nieuwe norm. Cv-ketels vinden steeds minder gretig aftrek. De warmtepomp is één van de meest gekozen alternatieven. De kosten van een warmtepomp en eventuele geluidwerende omkasting kunnen per type verschillen. Hoe zit dat?

Prijsverschillen per type warmtepomp

De grootste voordelen van een warmtepomp zijn het energiezuinig verwarmen en verkoelen van een huis. Echter wordt door sommigen nog steeds gesuggereerd dat een warmtepomp niet veel zuiniger is dan een moderne cv-ketel. Een feit is dat een warmtepomp geen gas gebruikt. Ze zorgen op een milieuvriendelijke manier voor verwarming en warm water, stroom voor een pomp is goedkoper dan gas van een cv-ketel en een pomp levert vier tot vijf keer meer rendement op dan een gasgestookte cv-ketel.

Er zijn drie verschillende type pompen te onderscheiden, variërend in prijs. Voor een grond-water warmtepomp is een bronboring nodig. De kosten liggen daarom hoger dan bij een lucht-water- of hybride warmtepomp. Voor een grond-water warmtepomp is vaak geen omkasting nodig. Voor andere warmtepompen geldt dat het afhankelijk is van het geluid en de plaats van de warmtepomp. Warmtepompen die binnen staan moeten net als de cv-ketel voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit.

Subsidie geluidwerende maatregelen warmtepomp

De ISDE, de investeringssubsidie duurzame energie, is een initiatief van de Rijksoverheid om huishoudens energiezuiniger te maken. Er is al ruim € 100 miljoen beschikbaar gesteld voor warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels. De subsidie voor een bodempomp begint bij €2.500. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de soort warmtepomp. Over subsidiemogelijkheden voor warmtepompen lees je hier meer.

Waarom een omkasting voor de warmtepomp?

Het grootste nadeel van een warmtepomp blijft het geluid. Een omkasting is hiervoor een juiste oplossing. Merford heeft gekozen voor een aantal universele omkastingen, deze passen bij de meeste warmtepompen. Het is belangrijk om bij een omkasting te kijken naar de volgende punten:

 1. Past de omkasting bij de afmetingen van de warmtepomp?  
 2. Is er voldoende ventilatie rondom de warmtepomp?
 3. Hoeveel dB(A) kan de omkasting reduceren?  
 4. Voldoet een warmtepomp en omkasting aan de Europese richtlijnen?
 5. Is er gedacht aan de inspectie en onderhoud van de warmtepomp?

Zo maak je een warmtepomp stil:

 1. Plaats de warmtepomp trillingsvrij op de ondergrond. 
 2. Fixeer de warmtepomp aan de ondergrond om verschuiving door leiding-uitzettingen te voorkomen. 
 3. Monteer alle leidingen flexibel aan de ondergrond, niet aan de omkasting. 
 4. Plaats de omkasting op kunststof balken en verbind de omkasting nooit met de warmtepomp. 
 5. Plaats de omkasting symmetrisch om de warmtepomp
 6. Zorg ook na installatie van de omkasting voor voldoende ruimte voor luchttoevoer en -afvoer.

Prijzen van een omkasting

De prijs voor een warmtepomp omkasting verschilt. Gemiddeld ligt het tussen de € 1.200 en € 1.900, afhankelijk van type omkasting. De geluidswerende omkastingen van Merford leveren tot 15 dB(A) reductie van het geluid van een warmtepomp. De dempende omkasting zet bovendien geluidsgolven om in warmte, waardoor minder energie verloren gaat. Een omkasting beïnvloedt, in tegenstelling door wat er in de media gezegd wordt, het rendement niet nadelig.