Blog: Geluid warmtepomp

Verreweg de meeste burenruzies ontstaan door geluidsoverlast. U hoeft maar naar een uitzending van De Rijdende Rechter te kijken om dat te kunnen vaststellen. Vanaf volgend jaar hebben buren die geluidsoverlast ervaren door de buitenunit van een warmtepomp of airco een juridische stok om mee te slaan: het vernieuwde Bouwbesluit. 

In het Bouwbesluit is namelijk bepaald dat buitenunits van warmtepompen – maar ook airco’s - slechts 40 dB(A) mogen produceren, gemeten op de erfgrens. Verreweg de meeste units halen dat niet, die produceren zo’n 50 dB(A) op 2 meter afstand: het equivalent van een wasmachine. En dan ook nog in de vorm van laagfrequent geluid: een brom- of zoemtoon die vaak als hinderlijk wordt ervaren. In een dichtbebouwde woonwijk is het verplaatsen van de buitenunit vaak geen optie, want er is altijd wel een buurman bij wie het geluid van uw warmtepomp de 40 dB(A) overstijgt. 

Demp het geluid van uw warmtepomp

Het is dus hoog tijd om maatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door uw buitenunit te voorzien van een geluiddempende omkasting. Die reduceert het geluid van uw warmtepomp aanzienlijk, zónder de werking ervan te beïnvloeden. De omkasting is in nagenoeg alle RAL-kleuren te leveren en past dus altijd perfect bij de kleur en stijl van uw woning. Bovendien beschermt de omkasting uw buitenunit tegen de weersinvloeden en vandalisme.

Houd uw buren te vriend

Geen zin in een bezoekje van Frank Visser of John Reid? Ontdek dan hoe u met een geluiddempende omkasting burengerucht voorkomt. Met onze handige keuzehulp kan uw installateur uw offerte zó aanvragen. Meer weten? Bekijk dan onze FAQ of stel uw vraag aan ons.