Bouwbesluit: geluid warmtepomp
maximaal 40 dB

Warmtepompen winnen aan populariteit. Niet zo gek in een tijdperk waarin de overheid zoveel mogelijk woningen van het aardgasnet probeert af te koppelen en nieuwe woningen daar zelfs niet meer op mogen worden aangesloten. Het alternatief is de warmtepomp. Efficiënt en duurzaam, maar vaak wel luidruchtig. Het Bouwbesluit is onlangs aangescherpt en de meeste warmtepompen voldoen niet aan nieuwe geluidsnorm van 40 dB. Gelukkig is er een oplossing: een geluidsisolerende omkasting

Warmtepomp en het Bouwbesluit

Warmtepompen hebben veel voordelen, maar ook enkele nadelen. Bijvoorbeeld het geluid dat ze produceren: in veel gevallen zo’n 50 dB. Dat is hetzelfde geluidsniveau als een wasmachine of wasdroger – met als verschil dat deze apparaten niet 24/7 draaien en een warmtepomp in de meeste gevallen wél. In een aanpassing van het Bouwbesluit wordt echter een bovengrens van 40dB gesteld aan het geluid dat buitenunits van warmtepompen ’s nachts mogen maken.

Geluid warmtepomp beperken: plaatsing

Er zijn verschillende manieren om de geluidsoverlast die een warmtepomp veroorzaakt, te beperken. Zo kan het strategisch plaatsen van de buitenunit – niet onder uw slaapkamerraam of dat van de buren, maar bijvoorbeeld op een plaats waarbij er ’s nachts zo min mogelijk overlast is – al een paar decibel schelen. 

Geluid warmtepomp beperken: geluidsisolerende omkasting

Met het strategisch plaatsen van de warmtepomp bent u er echter nog niet. Daarmee wordt het geluid immers nog niet écht gedempt en voldoet u dus nog niet aan het bouwbesluit. Met de geluidsisolerende omkasting van Merford is dat wél het geval: deze zorgt voor een geluidsreductie tot wel 15 dB. 

Waarom kiezen voor omkasting van Merford?

  • Geluidsreductie tot 15 dB.
  • Geschikt voor elk type warmtepomp.
  • Rendement van de warmtepomp blijft ongewijzigd.
  • Warmtepomp blijft bereikbaar voor onderhoud.
  • Robuust en vandalismebestendig.