De ideale plaats voor uw warmtepomp

De meeste warmtepompen hebben niet alleen een binnenunit, maar ook een buitenunit. Die is cruciaal voor de werking van de pomp, want hij haalt de warmte uit de omgeving en transporteert die naar de binnenunit toe. Daar gaat de warmte het verwarmingssysteem in – in de meeste gevallen is dat vloerverwarming.

Waar plaatst u de buitenunit?

De buitenunit is dus een integraal onderdeel van de warmtepomp. Maar deze unit maakt ook best wat herrie – gemiddeld zo’n 50 dB(A) op twee meter afstand. Het betreft bovendien een laagfrequent geluid dat als een hinderlijke zoemtoon of bromtoon wordt ervaren. Zeker wanneer dat geluid ook ’s nachts te horen is, kan dat ten koste gaan van de nachtrust – en dus van de gezondheid. Dat werpt de vraag op: waar kunt u de buitenunit het beste plaatsen? Want u wilt optimaal rendement van uw warmtepomp hebben, maar ook voldoen aan de geluidsnormen binnen het Bouwbesluit en uw buren (en uzelf) een goede nachtrust bezorgen.

Afstand tussen binnen- en buitenunit

Voor een optimaal rendement plaatst u de binnenunit en de buitenunit liefst niet te ver uit elkaar. Want hoe verder de warme lucht moet ‘reizen’, hoe meer warmte er verloren gaat. Dus staat de binnenunit in de kelder? Dan is de tuin een logische plek. Maar staat deze op zolder, dan kan een plat dak bijvoorbeeld een ideale plaats zijn.

Beperk het geluid

Bij het plaatsen van de unit houdt u uiteraard rekening met het geluid dat deze produceert. Hoe verder de buitenunit van de buren vandaan staat, hoe minder geluid er is. Elke afstandsverdubbeling vanaf de erfgrens vermindert het geluid met 6 dB(A). Maar er is meer dat u kunt doen. Bijvoorbeeld een omkasting om de buitenunit plaatsen. Deze zorgt ervoor dat het geluid met zo’n 15 dB(A) wordt gedempt én beschermt uw unit tegen vandalisme, de voetbal van het buurjongetje en weersinvloeden. Over het rendement van uw warmtepomp hoeft u zich geen zorgen te maken: dat blijft ongewijzigd. En ook de monteur kan de unit nog prima bereiken voor onderhoud.

Meer weten?

Wilt u de buitenunit van uw warmtepomp op de gunstigste plaats kunnen zetten zónder u zorgen te hoeven maken over geluidsoverlast? Ontdek dan de voordelen van een geluiddempende omkasting van Merford. Bekijk onze site of neem direct contact op voor meer informatie!