Vragen en antwoorden over de buitenunits van warmtepompen | Merford

Een warmtepomp is een toekomstbestendige manier van verwarmen. Waarom kiezen steeds meer mensen voor een warmtepomp? Hoe werkt een warmtepomp? En hoe zit het met het geluid? We zetten de vragen en antwoorden voor u op een rij.

Waarom kiezen steeds meer mensen voor een warmtepomp?

Zeker nu Nederland langzaam maar zeker aardgasvrij wordt, is het tijd om na te denken over een alternatief. Een warmtepomp is dan ideaal, omdat die in veel gevallen door uw eigen zonnepanelen van stroom kan worden voorzien. Zeker bij nul-op-de-meterwoningen zorgt dat ervoor dat de verwarmingskosten tot nul worden gereduceerd. 

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

Eén van de grootste nadelen van een warmtepomp is het feit dat deze een buitenunit heeft. Die kan aardig wat geluid produceren. Zeker met het oog op het Bouwbesluit, waarin strenge geluidsnormen voor buitenunits staan, is het goed om daar rekening mee te houden en maatregelen te nemen om het geluidsniveau terug te brengen naar de toegestane 40 dB(A).

Waarom heeft een warmtepomp eigenlijk een buitenunit?

De manier waarop een warmtepomp werkt, maakt een buitenunit noodzakelijk. U kunt die werking een beetje vergelijken met die van airconditioning: de buitenunit haalt buitenlucht naar binnen. Alleen wordt deze lucht bij een warmtepomp verwarmd, in plaats van afgekoeld zoals bij een airco.

Wat voor geluid maakt deze buitenunit?

Het geluid dat de buitenunit produceert, is een zogenoemd laagfrequent geluid. Door de meeste mensen wordt dit ervaren als een brom- of zoemtoon. Het volume van het geluid is meestal rond de 50 dB(A), vergelijkbaar met voorbijrijdende auto’s. 

Hoe kan ik dat geluid zoveel mogelijk beperken?

Om de geluidsoverlast van de buitenunit met name in de nacht te beperken, kunt u ervoor kiezen om deze zodanig te plaatsen dat hij ver van uw slaapkamer (en die van de buren) staat. Maar dat is niet in alle gevallen mogelijk. Daarom is het aan te raden om de buitenunit te voorzien van een geluidsisolerende omkasting

Wat is het effect van een geluidsisolerende omkasting?

Een omkasting reduceert het geluidsniveau dat uw buitenunit produceert met zo’n 9 tot 15 dB(A), genoeg om uw nachtrust en die van de buren flink te bevorderen. Wanneer u een nieuwe warmtepomp aanschaft, loont het zeker de moeite om uw installateur meteen een offerte van een omkasting aan te laten vragen. Dat kan eenvoudig via de selectietool op deze site. Goed om te weten: de omkasting kan in alle mogelijke RAL-kleuren worden geleverd.

Kan iedereen een omkasting monteren?

Zeker! Voor uw installateur is de plaatsing van de omkasting een fluitje van een cent, óók als hij of zij nog geen ervaring met geluiddempende omkastingen voor buitenunits heeft. De meegeleverde beschrijving is helder en de omkasting is met basisgereedschap in elkaar te zetten. 

Heeft een omkasting nog meer voordelen? 

Naast het feit dat het geluidsvolume van uw buitenunit omlaag gaat, is de unit ook beschermd tegen regen, storm en hagel, de voetbal van de buurjongen en vandalisme. De omkasting heeft geen enkele invloed op de werking of het rendement van uw warmtepomp. Ook blijft de buitenunit goed bereikbaar voor onderhoud of reparaties.

Klinkt goed! Ik wil meer weten.

Op onze website leest u alles over de werking van onze omkastingen, bijvoorbeeld in de FAQ. Uzelf of uw installateur kan bovendien altijd bij ons terecht voor meer informatie